Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında (32 SAYILI KARAR)

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karara göre; “Türkiye’de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz.” hükmü yürürlüğe girmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, yukarıdaki sınırlamalara ilişkin olarak istisnalar getirmeye yetkili olacaktır.

İlaveten; Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından konu ile ilgili 17.09.2018 tarihinde Basın Duyurusu yayınlanarak, söz konusu düzenlemeye ilişkin kapsam, ekonomik faaliyeti sıkıntıya sokmayacak şekilde, ilgili kamu kurumlarının ve diğer paydaşların görüşleri de dikkate alınarak en kısa süre içerisinde belirlenerek ve Bakanlık tarafından duyurulacağı belirtilmiştir.

Yapılan düzenlemeler yalnızca 32 sayılı Karar’da tanımlanan Türkiye’de yerleşik kişiler arasında yapılan sözleşmeleri kapsamaktadır. İlgili karara göre Türkiye’de yerleşik kişiler: “Yurt dışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşları dahil Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek ve tüzel kişiler” olarak tanımlanmaktadır.

 Değişiklikle beraber dikkat edilmesi gereken hususlar:

Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarındaki aşağıdaki işlemlerde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacak, bu şekilde kararlaştırılan sözleşmelerin düzenlenmesi gerekecektir:

  • Menkul ve gayrimenkul alım satımı.
  • Taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing.
  • İş, hizmet ve eser sözleşmeleri.
  • Sözleşme içinde döviz endeksli olarak düzenlenen tüm bedeller işbu sınırlama kapsamındadır (ücret, ceza koşulu, iş sözleşmesinde prim ödeme borcu vs.)
  • Hüküm sadece yabancı para veya yabancı para değer kaydı üzerinden sözleşme düzenleme yasağı getirdiğinden altın veya endeks değer kaydı üzerinden ilgili sözleşmelerin düzenlenmesi konusunda bir yasak söz konusu değildir.

Sonuç:

Değişiklikler, 13 Eylül 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup bu kapsama giren tüm sözleşmelerin yukarıdaki kısıtlamalar dahilinde revize edilmesi gerekmektedir.

Türkiye’deki yerleşikler arasında değişiklik tarihinden önce yapılmış sözleşmelerin, değişikliğin yürürlük tarihi olan 13 Eylül 2018’den itibaren otuz gün içinde yukarıda belirtilen sınırlamalara uygun hale getirilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize saygılarımızla sunarız,

ATLI HUKUK

Av. V. Alper ATLI

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız!