Anonim Şirketlerde Hisse Haczi ve Rehni Üzerine

Anonim Şirketlerde Hisse Haczi ve/veya Rehni yapılabilir mi?

 Haciz ve rehin yapılabilir. Bu durum engellenemez. Şöyle ki;

Sermaye şirketlerinde ortakların sahip olduğu şirket hisseleri mali değer ifade etmeleri sebebiyle haczi kabil mal ve haklar arasında kabul edilmektedir. Bu bağlamda ortakların kişisel alacaklıları da borçlu ortak aleyhine genel haciz yolu ile ve rehnin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibi başlatabilirler. Şirket ortaklarının şirketteki hisselerinin haczini öngören ortakların kişisel alacaklıları başlıklı TTK madde 133 şöyledir:

  1. E) Ortakların kişisel alacaklıları

(2) Sermaye şirketlerinde alacaklılar, alacaklarını, o ortağa düşen kâr veya tasfiye payından almak yanında, borçlularına ait olan, senede bağlanmış veya bağlanmamış payların, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun taşınırlara ilişkin hükümleri uyarınca haczedilmesini ve paraya çevrilmesini isteyebilirler. Haciz, istek üzerine, pay defterine işlenir.

Anonim şirketlerde nama veya hamiline yazılı hisse senedi çıkarılmış(bastırılmış) veya ilmühaber çıkarılmış ise İİK madde 88’e göre icra dairesi tarafından haczedilip muhafaza altına alınır.

Bilindiği üzere hamiline yazılı hisse senetleri dışında nama yazılı hisse senedi için senet bastırma zorunluluğu getirilmemiştir. Eğer pay, hisse senedine (veya ilmuhabere) bağlanmazsa, çıplak pay olarak kalır. Hisse senedine (veya ilmuhabere) bağlanmamış (çıplak) pay da hisse senedi gibi her çeşit işlemin konusu yapılabilir, devredilebilir, rehnedilebilir, üzerinde intifa hakkı tanınabilir, haczedilebilir.

Saygılarımızla,

ATLI HUKUK

Av. V. Alper ATLI

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız!